بههم خوردن تعادل عرضه و تقاضا در بازار نفت روي قيمت آن تاثيرگذار بود و باعث سقوط قيمت جهاني نفت شد. تصميمي که اعضاي اوپک را بر آن داشت تا گردهم جمع شده و باز بر تعهد کاهش توليد، مهر تاييد بزنند تا قيمتها به حد نرمال خود برسد. تصميمي که تحليلگران ميگويند اگر اجرايي شود، قيمت نفت در محدوده ۶۰ تا ۷۰ دلار در حرکت خواهد بود.
به گزارش ايسنا، معافيت دادن آمريکا به هشت مشتري نفت ايران، باعث وارد شدن شوک به بازاري بود که عربستان، روسيه و آمريکا، بزرگترين توليدکنندگان آن، بنا به خواسته آمريکا و براي جبران خلاء نفت ايران در بازار توليد خود را به بالاترين حد رسانده بودند. اين شوک باعث سقوط ناگهاني قيمت نفت و نگراني عربستان و ساير اعضاي اوپک شد.
بههمين دليل، در اجلاس ۱۷۵ اوپک و درحالي که رييس جمهوري آمريکا پيش از اين اجلاس، بارها مخالفت خود را با کاهش توليد که افزايش قيمت نفت در بازار جهاني را در پي دارد، اعلام کرده بود، اعضاي اوپک و غيراوپک بر سر کاهش ۱.۲ بشکهاي نفت به توافق رسيدند. قرار است اين کاهش توليد، از ابتداي سال جديد ميلادي اجرايي شود و کارشناسان بازار نفت بر اين باورند که قيمت نفت در محدوده ۶۰ تا ۷۰ دلار نگه خواهد داشت.
در اين راستا، سيد مهدي حسيني - کارشناس ارشد حوزه انرژي - قيمت ۶۰ تا ۷۰ دلار را قيمتي منطقي براي نفت در آينده دانست و به ايسنا گفت: سه سناريو تعيينکننده قيمت در آينده خواهد بود. نخستين سناريو اين است که توافق اوپک و غيراوپک باقي بماند و به دقت اجرا شود. در اين شرايط، ۱.۲ بشکه بايد از بازار حذف شود. اگر اين اتفاق رخ دهد و تحريمهاي ايران ادامهدار باشد و معافيت هشت مشتري نفت ايران نيز تمديد شود، قيمت نفت در رنج ۶۰ تا ۷۰ دلار خواهد بود.
وي افزود: يک سناريوي ديگر اين است که توافق اوپک، بهصورت صددرصد اجرايي نشود و اعضاي اوپک و غيراوپک، ۸۰ درصد اين توافق را اجرا کنند، ازسوي ديگر، معافيت مشتريان ايران تمديد شود، در اين شرايط قيمت نفت بيشتر افت ميکند. زيرا ميزان عرضه در بازار بيشتر از تقاضا خواهد بود.
به گفته اين کارشناس ارشد حوزه انرژي، سناريوي ديگر اين است که معافيتها حذف شود و ايران نتواند نفتي صادر کند و اعضاي اوپک و غيراوپک توليد خود را کاهش دهند. در اين شرايط قيمت بسيار افزايش خواهد يافت و حتي به مرز ۸۰ دلار خواهد رسيد.